Akillessenebetændelse er blandt de hyppigst forekomne sportsskader

Langt de fleste af os har hørt om achillessenebetændelse, men for dem af os, der endnu ikke har oplevet denne form for betændelsestilstand, kan det være vanskeligt at vide, hvad denne tilstand helt konkret er for en størrelse.

Tilstanden forekommer oftest hos sportsudøvere, hvor man anslår, at denne tilstand forekommer i 10% af tilfældene af sportsskader. Dette gælder særligt de sportsgrene, hvor der er involveret løb og hop.

Men hvad er akillessenebetændelse og hvilke symptomer skal man nærmere bestemt være opmærksom på? Og er det kun sportsudøvere, der kan pådrage sig denne betændelsestilstand?

Læs mere om achillessenebetændelse herunder.

Hvad er en akillessene, og hvor sidder den?

Akillessenen sidder i anklen og er den tykkeste sene, der er at finde i kroppen. Senen forbinder lægmusklerne til hælen og er således en sene, der konstant er i bevægelse.

Denne sene er med til at sikre, at vi kan bøje vores knæ og strække vores fødder ud. Nerverne, der sidder i senen, er forbundet til iskias nerven, som er den største nerve i kroppen.

Af denne grund vil betændelsestilstande i denne sene være meget smertefulde og vil være lokaliseret i hælen men kan også stråle op i læggene.

Hvilke symptomer gør sig gældende for achillessenebetændelse?

Achillessenebetændelse kan komme til udtryk ved flere forskellige symptomer. Ofte vil man opleve, at det er en begyndende smerte i hælen, der kan aftage i løbet af en dag, men efterfølgende komme tilbage morgenen efter.

Der vil opstå hævelse omkring hælen, og det kan være smertefuldt at gå almindeligt. Smerterne kan som sagt stråle op i læggen og ud i forskellige områder på hælen.

Hvad er årsagen til betændelse i akillessenen?

I langt de fleste tilfælde vil årsagen til achillessenebetændelse være udløst af en form for overbelastning. Dette kan enten komme som følge af en sportsgren, en uheldig arbejdsstilling eller noget helt tredje.

Man ser også at folk, der ikke dyrker motion på daglig basis, oplever at få betændelse i akillessenen.

Dette kan komme som følge af, at der er forringet vene forsyning til hælen, fejlstillinger af foden såvel som problemer med iskiasnerven, der som før nævnt, er direkte forbundet til akillessenen i hælen.

I langt de fleste tilfælde hører man, at sportsfolk oplever denne smertefulde tilstand som følge af for høj intensitet ved deres sportsgren.

Dette gør sig særligt gældende ved sportsgrene som eksempelvis håndbold og fodbold, hvor der konstant skal laves hurtige fodtrin, der kan give anledning til fejlstillinger.

Kan akillessenebetændelse behandles?

Langt de fleste, der oplever at få achillessenebetændelse gennemgår behandlingsforløb ved osteopatiske og fysioterapeutiske klinikker.

Ved osteopati og fysioterapi vil der være tale om manuelle behandlingsforløb, der kan korrigere de systemer, der ikke fungerer optimalt og som er med til at vedligeholde de smertefulde betændelsessymptomer.

Der vil her være behov for et forløb af flere behandlinger, der kan komme symptomerne til livs og som giver anledning til, at den påvirkede også selv udfører en række øvelser hjemmefra, der vil være med til at sikre så langvarige og positive behandlingsresultater som muligt.